Дискографията маркира изграждането на стабилния хоров състав

24 юни 2019 г., концертна зала на НМА "Проф. Панчо Владигеров"

Проф. Емилия Коларова, музиковед

Дискографията на Хора на софийските момчета маркира изграждането на стабилния хоров състав

Емилия Коларова е професор по История на музиката в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ и знае за музиката повече от всеки друг в България. През лекциите й са минали и продължават да преминават почти всички професионални музиканти в България. Проф. Коларова е прагматична и изключително рационална. Излъчва позитивизма и ведростта на човек, който е сигурен, че хубавото доминира. Проф. Емилия Коларова представи настоящия анализ на събитието, представящо значителната дискография на Хора на софийските момчета на 24 юни 2019 г. в концертната зала на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в гр. София.

 

Българската художествена култура винаги се е гордяла с постиженията на нашите хорови състави. Със своята вековна традиция на първосъздатели, традиция, която започва в далечната 1868 г. със създаването на първия смесен хор в Свищов, със своята мисия да изграждат, развиват, популяризират музикалното изкуство, мисия, която те осъзнават веднага след Освобождението и реализират във всички по-големи български градове, тези хорове винаги са били представителна част от нашата културна история.
Един от тези обичани и уважавани състави е Хорът на софийските момчета.

Сега имам отговорната задача да представя неговата 50-годишна история по един различен начин. Всички ние помним многобройните великолепни концертни изпълнения на Хора, възхищавали сме се на тези изпълнения, които маркират пътя на състава, чийто изпълнения завладяват със своето емоционално послание и професионална посветеност на каузата „Българска музикална култура“. Радваме се на високите национални и международни награди, които отбелязват постигането на нови върхове в хоровото изкуство. Последната награда, получена съвсем наскоро, потвърждава водещата позиция на състава в международен план.

Ще представя накратко една друга важна страна от музикалната дейност на хора – неговата звукозаписна дейност, неговата дискография. Тя съдържа 11 диска, които са записани в периода от 1991 г. до сега. Диригент на всички тези записи е главният диригент на състава през последните 30 години от общо 50-годишната история – проф. д-р Адриана Благоева. Искам да добавя, че това е повод за още един, макар и по-кратък юбилей – 30 годишен, за хора и неговия диригент. Впечатляващата звукозаписна продукция на хора е запечатала най-интересните, най-аплодираните и най-отличаваните с награди, върхови постижения в различните концертни програми през последните 30 години.

Тематиката в тази дискография маркира изграждането на стабилния хоров състав, както и естествения процес на роене на формациите в него. От създаването си през 1968 г. до 1997 г. основен концертен състав е момчешкият хор. През 1997 г. се създава втората формация – младежката, като естествена необходимост израсналите хористи да продължат с музицирането си. Това дава възможност да се сформира и смесен състав, което видимо разширява репертоарните възможности на хора – 3 в 1 на практика. Дискографията много точно отразява този продължителен и сложен процес на изграждане и музициране, за който най-добре биха разказали бившите и настоящи хористи.

Силен акцент в репертоара на Хора е литургичната музика – църковнославянски песнопения са записани от момчешката формация през 1998 г. и 2003 г. Момчешкият състав, участва и в програмата на диска от 1999 г. – „Laudate Dominum Omnes Gentes“ - музика за хор и орган. За първи път в този диск (№ 3) са включени изпълнения на младежката формация. Постепенно тя се утвърждава както като част от изпълнителския състав, например в четвъртия диск – „Magnificat“ от 2003 с музика на Брикси, Бах, Хайдн и Моцарт, така и със своя самостоятелна продукция – това е диск № 8 „Sounds and Colours“ от 2008 г.

Третата - смесената формация, има своето премиерно участие в диск № 7 през 2007 г., също с църковнославянска музика „Praise the Lord in Heavens“. Негова е и програмата в диск № 10 от 2017 г. „It's Christmas!“ с български коледни песни и коледни песни от различни страни. Подобна е и програмата на диск № 6 „Christmas Songs“ от 2005 г. в изпълнение на момчешката и младешката формации.

Втората, много важна централна линия в репертоара и звукозаписите на Хора е българското творчеството. То е в основата на диска от 2011 г. „Folk Impressions“, събрал фолклорни обработки в чиито изпълнения участват и трите формации. Мнозина наши композитори посвещават прекрасни творби на Хора, творби които са събрани в последния, засега разбира се, издаден диск - № 11 „Songs For Us“ – „Песни за нас“, от юбилейната за хора 2018 г.

За мен е много лесно да изброявам години, да изброявам дискове, звукозаписи, но съзнавам, че това е само една суха статистика, която ни информира, която ние може да не запомним, статистика, която някак си не участва в радостите и вълненията ни, не разкрива онази велика емоция, която Хора на софийските момчета дава на своята музикална публика – и преди, и днес и надявам се и по-нататък…

Искам да пожелая на състава и на неговия диригент - проф. д-р Адриана Благоева, нови реализирани идеи, нови формации може би, нови премиери, нови награди и … нови дискове.

На добър час!