Импресия без край

Списание „Арт панорама“, бр. 3 2019 г.

Емилия Коларова

Импресия без край

Удивителна и впечатляваща е историята на Хора на софийските момчета. Тя впечатлява с многообразието на прояви през изминалите 50 години от създаването на състава; с енергията на позитивните послания на стотиците концерти; с безрезервната отдаденост на диригент и хористи, които днес заедно осъществяват една безусловна кауза – съвременна българска музикална култура. Удивително е как тази летопис неусетно, но категорично нарушава и променя един от най-устойчивите природни закони – всяка история, дори и най-красивата, има начало, но и край.

 

Хорът на софийските момчета при читалище „Цар Борис III – 1928“ има щастливата съдба да развива и дарява на света своето изкуство в продължение на 50 години. Повод да се вгледам в тях е един отдавна отминал концерт, който, обаче, и днес предизвиква у мен интерес не само като блестяща проява на хорово изкуство, но и със своята знаковост на положена и успешно отстоявана национална традиция. На 25 декември 2018 г. Коледният концерт на състава в Зала „България” отбеляза 30-годишен юбилей. Питам се каква увереност в смисъла на тази ежегодна изява е необходима на диригент и хористи, за да продължават да разкриват пред публиката нравствената красота на рождественските празници чрез своята музика и каква упорита репетиционна работа предшества този традиционен концерт. Разговорът ми с диригента на хора проф. д-р Адриана Благоева дава отговор на всички мои въпроси. Впрочем, тук ще добавя още един важен юбилей – през 2019г. се навършват 30 години от момента, в който А. Благоева поема ръководството на състава.


В сезон на такива знакови юбилеи статистиката е добър ориентир. Началото е поставено през 1968 г. от Лиляна Тодорова, която създава първия в България момчешки хор. През 50-годишната му непрекъсната история в него участват повече от 2500 деца на възраст от 8 до 15 години. Днес съставът има 3 формации – момчешка, младежка с участници само бивши възпитаници (от 1997 г.) и смесена. Техният репертоар включва произведения от различни музикални стилове и жанрове от ХIV до ХХI век. Под диригентството на проф. Адриана Благоева са реализирани огромен брой премиерни за България изпълнения на творби от български и чужди композитори, много от които са посветени на състава. От 1993г. до сега имат издадени 11 самостоятелни CD и участия в други 8 диска съвместно с различни изпълнители. Хористите гостуват/участват в постановки на Националната опера и балет, на Музикалния театър „Стефан Македонски”, на Младежкия театър „Н. Бинев”; работят с оркестрите на Софийската филхармония, на Българското национално радио, на Класик ФМ радио, на Националната опера и балет, Нов симфоничен оркестър под диригентството на Иван Маринов, Георги Димитров, Алипи Найденов, Емил Табаков, Росен Миланов, Найден Тодоров, Йордан Дафов, Лучано ди Мартино; концертират съвместно с Анна Томова–Синтова, Христина Ангелакова, Цветана Бандаловска, Ина Кънчева, Николай Моцов, Ат. Атанасов. Хорът гастролира с голям успех в Русия, Сърбия, Гърция, Полша, Германия, Италия, Испания, Франция, Словения, Словакия, Молдова, Унгария, Босна и Херцеговина, Швейцария, Белгия, Турция, Румъния и Япония. От 1993 г. до сега съставът е спечелил общо 11 награди от седем международни хорови конкурса – една Голяма (1993, Арецо), пет Първи и пет Втори награди. Той е първият български хор, който извоюва правото да участва в супер конкурса за ГОЛЯМАТА НАГРАДА НА ЕВРОПА за хорово пеене през 1994 г. в гр. Толоса, Испания; първият български хор, участвал във фестивала на хорове-лауреати от международни конкурси във Везон ла Ромен, Франция през 1995 г. ; единственият представител на българското детско хорово изпълнителство в представителния сборник на Детските хорове на Европейския съюз „Ние сме бъдещето”, издаден през 2014 г. В България съставът е носител на престижни награди като Сребърна, Златна и Кристална лира на СМТДБ; „Златно перо”; „Музикант на годината – 2002” на БНР в категорията „Активна творческа дейност”; на почетни плакети на Българския хоров съюз, на Министерството на културата и на СБК; на „Почетен знак на Столична община” по повод 50 годишния юбилей; на орден за църковни заслуги „Св. Йоан Кукузел” на Св. Синод на Българската православна църква. За многогодишната си диригентска дейност с Хора на софийските момчета проф. Адриана Благоева е удостоена със „Златна лира” на СБМТД, а през 2018 г. получава наградата „Златен век” – звезда на Министерството на културата за значим принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност.


Статистиката дава представа за активната концертна и звукозаписна практика на хора, за конкурсните победи и триумфи, но не може да разкрие сложните механизми на подготвителната работа и на ежедневния репетиционен процес. Единствено разговорът с проф. А. Благоева поставя точните акценти, оставащи невидими за публиката в залите.

Традицията в този хор е поставена на пиедестал.

Традиция е да се работи неуморно, независимо от постигнатите високи художествени върхове. Работата с момчешкия хор има своя специфика, свързана с непродължителния концертен живот на този тип гласове. Проблем е израстването на децата и настъпващото мутиране, което от своя страна определя и сравнително краткото време на активно участие в състава – около 6-7 години. За да се подготви добре този период, проф. Благоева внимателно наблюдава и селектира деца от софийските училища. Подбраните от тях, които демонстрират желание и качества на бъдещи певци, сформират подготвителна и стажантска група. Именно те започват отделни двугодишни музикални занимания и при проявена отговорност, дисциплинираност, търпение и упоритост имат шанса да се включат в концертния състав. През 1997г. като естествена необходимост израсналите хористи да продължат с музицирането се създава Младежка формация. Това дава възможност да се сформира и смесен състав, което видимо разширява репертоарните възможности. Лекото преливане между възрастовите групи се осъществява благодарение на единни принципи на работа във всяка от трите формации. В резултат се очертава процес, който със своята възможност за надграждане възпитава умения за ансамблово музициране у младите хора.

Периодичната и неизбежна смяна на състава е стимул за диригента да съхрани най-добрите художествени постижения на хора. Ето защо звукозаписната му дейност е стратегическа задача, осъществявана с упорита целенасочена работа. Така формацията издава 11 самостоятелни диска, запечатали върхови постижения в различните концертни програми през последните 30 години.