Информация за хора

Хорът на софийските момчета при читалище „Цар Борис ІІІ – 1928” е първият в България момчешки хор, създаден през 1968 г.

 

Малко история

Основател и диригент на състава до 1989 г. е Лиляна Тодорова. С много трудолюбие и обич тя създава самобитен хоров колектив, който се отличава с добри музикални качества и с малката възраст на певците.

Диригент на хора от 1989 г. до сега е проф. д-р Адриана Благоева. С упоритост и творческа смелост тя работи за превръщането на състава в постоянен участник в концертния живот на столицата и страната.

Значително се активизира концертната и записната дейност, усъвършенстват се художествените качества на състава. Традиционни стават Коледните и Великденските концерти. Хорът е желан участник в големи национални музикални форуми като Международния музикален фестивал „Софийски музикални седмици”, Международните ученически хорови празници „Д. Войников” - Шумен и др.

 

Мисия и цел

Хорът на софийските момчета има за цел да приобщи момчетата към необятния свят на музиката чрез хоровото изкуство. Чрез цялостната си дейност той развива музикалните дадености на момчетата, които обичат да пеят, и ги превръща в истински концертни изпълнители. Работата върху разнообразен репертоар разширява значително кръгозора, а срещите с публиката у нас и в чужбина оставят трайни и емоционални спомени.

Наред с музикалното развитие, работата в хора формира у певците редица важни личностни качества като:

  • дисциплина и работоспособност;
  • лична отговорност и зачитане правата на другите;
  • увереност в себе си;
  • високи морални стандарти;
  • умения за работа в екип;
  • стремеж към високи постижения.

Над 1700 момчета са преминали досега през Хора на софийските момчета. Това е истинска певческа школа, в която децата се приобщават към света на музиката, формират усета си към красивото и стойностното.

Много от възпитаниците на хора са направили музиката своя професия – сред тях има инструменталисти, певци, диригенти, педагози, композитори.

Ако имате желание и вашето момче да участва в Хора на софийските момчета, моля попълнете формата за заявка тук.

 

Настоящ диригент

проф. д-р Адриана Благоева

 проф. д-р Адриана Благоева

 

Проф. д-р Адриана Благоева е родена в София. Завършва с отличие Националната музикална академия „Проф.Панчо Владигеров” в София със специалност „Хорово дирижиране” при проф. Ана Белчева. Работи с детски, женски и смесени хорове /Самоков, Шумен/. От 1988 г. е хормайстор, а 1989 г. е диригент на Хора на софийските момчета при читалище „Цар Борис Трети – 1928”.

 Под нейно ръководство съставът развива много активна концертна и записна дейност в страната и чужбина и печели една Голяма, шест Първи и пет Втори награди от 8 международни хорови конкурса.

Под диригентството на проф. д-р Адриана Благоева Хорът на софийските момчета значително разширява своя репертоар. В него наред с българската музика, са включени и творби от различни музикални стилове и жанрове от 14 век до наши дни. Специално място в репертоара на хора заемат църковнославянската музика и обработките на български фолклор. Много утвърдени български композитори пишат песни специално за състава и Адриана Благоева.

 Хорът на софийските момчета под нейно диригентство е издал 12 самостоятелни CD, едно DVD и е участвал с изпълнения съвместно с други състави в 9 CD. Българското национално радио и Българската национална телевизия разполагат с много записи на хора под диригентството на А. Благоева.

През 1997 г. проф. д-р А. Благоева създава Младежката формация към Хора на софийските момчета. В нея участват само бивши хористи от момчешката формация. Така Хорът на софийските момчета вече се изявява с три концертни състава – момчета, младежи и смесена формация.

 Хорът на софийските момчета под диригентството на Адриана Благоева става носител на „Сребърна лира”/1998 г./, и „Златна лира” /2008 г./ на СБМТД, а през 2009 г. и 2012 г. е удостоен двукратно и с най-голямата награда за музика в България - „Кристална лира” в категорията „Хорово изкуство”. Той е „Музикант на годината” за 2002 г. в категория „Активна творческа дейност” в класацията на „Allegro vivace” на БНР. Двукратно е награждаван със „Златно перо” /1998, 2013 г./ за принос в българската култура.

Хорът на софийските момчета с диригент проф. А. Благоева е носител на Почетен знак на Столичнната община по повод 50 години от създаването му.
За значимия си принос в разпространението и популризирането на църковно-славянската музика през 2018 г. съставът и диригентът са удостоени и с орден „Св. Йоан Кукузел” на Св. Синод на Българската православна църква.

 Хорът на софийските момчета и Адриана Благоева са удостоени с Почетен плакет на Министерството на културата за високи художествени постижения, със специални грамоти на Столичната община, с Почетен плакет на Българския хоров съюз, на Съюза на българските композитори, на Съюза на народните читалища и др.

Проф. А. Благоева и Хорът на софийските момчета са концертирали многократно в Гърция, Русия, Полша, Италия, Испания, Франция, Германия, Швейцария, Словения, Сърбия, Босна и Херцеговина, Словакия, Унгария, Молдова, Белгия, Турция, Румъния и Япония.

Адриана Благоева е носител на специалната награда за диригентско майсторство от І-я международен хоров конкурс в Болцано, Италия през 2000 г.

 През м. май 2018 г. тя е отличена с наградата „Златен век” –звезда на Министерството на културата за значим принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност. Носител е също и на Златна лира на СБМТД.

През 2021 г. Адриана Благоева е удостоена с наградата „Кристално огърлие” на Съюза на българските музикални и танцови дейци за изключителен принос в развитието на българската музикална култура.

 През 2021 г. проф. д-р А. Благоева е удостоена с орден „Св. св. Кирил и Методий” - първа степен за големи заслуги в областта на културата и изкуството.

Проф. д-р А. Благоева е автор на статии и е участвала в теоретични конференции по проблемите на хоровото пеене и музикалното възпитание в България, Русия, Гърция, Испания. Провеждала е открити репетиции с Хора на софийските момчета в Гърция, Германия и Япония и е ръководила майсторски класове по работа с хор и хорово дирижиране в Мексико.

Адриана Благоева е професор по хорово дирижиране в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” - София, доктор по музикознание и музикално изкуство. Била е ръководител на катедра „Дирижиране” (2012 – 2016 г.) и Декан на Теоретико -композиторския и диригентски факултет (2016 – 2020 г.) От 2020 г. е Заместник – ректор по научната и художественотворческата дейност на НМА „Проф. П. Владигеров”.

 

 

Пианист

Зорница Гетова

Зорница Гетова

От 1999 до 2017 година хормайстор и пианист на хора е Зорница Гетова.
Тя е завършила хорово дирижиране и тонрежисура в НМА ''Проф.Панчо Владигеров'', а от 2005 година работи като корепетитор към катедра ''Дирижиране''.