Коледни вълшебни звуци

Галерия на думите

Ростислав Йовчев

Коледни вълшебни звуци

Традиция от години е преди Коледните празници софийският музикален афиш да се пълни с различни по характер, жанр и стойност концертни събития, които привличат и различна по образованост и познания публика. Традиция е и в зала „България” да намират място най-качествените като репертоар, професионализъм и изработеност музикални програми, които са дело на утвърдени с времето изпълнители. Те се стремят с присъствието си да възпитават съвременния тип публика, която би трябвало не само да присъства физически в залата, но и да е съпричастна към отговорния труд на музикантите, да приветства всеки нов поглед към музикалните произведения, нова трактовка, често пъти с променен състав и тембри.

Традиционният Коледен концерт на Хора на софийските момчета е показателен в това отношение. Присъстващ на столичния афиш повече от три десетилетия, този концерт, първоначално като матине, а в последните години вписващ се във феерията на празничните вечерни светлини, но винаги на 25 декември, ни обгръща с високостойностна програма, която включва в себе си истински шедьоври от български и световни композитори.
 Диригентката Адриана Благоева се е утвърдила като сериозен и задълбочен музикант, който носи в своята личност най-градивното от съвременната ни музикална култура – традицията от родното изпълнителско изкуство и новата мисъл на XXI век. Тя е всеотдаен и неуморен диригент на този състав от талантливи момчета вече три десетилетия, идеен и музикален вдъхновител и организатор на всеки концертен проект.
 Пианист – акомпанятор на Хора на софийските момчета е Зорница Гетова. Тя има безпорните инструментални качества, които ѝ позволяват да обхване фактура от всякакъв тип, стил и епоха.
 Коледният концерт на състава на 25 декември 2019 г. в зала „България” беше за пореден път пример за великолепно балансирана програма, която не само подрежда по достойнство композиторите, но и плавно, ненатрапчиво изгражда емоционалната кулминация на събитието.

След затрогващите детски зимни песни, чрез които си спомнихме за творческото наследство на все по-рядко изпълнявани български майстори (Парашкев Хаджиев, Александър Райчев, Христо Недялков, Милко Коларов), чухме премиерното изпълнение на песента „Дядо Коледа пристига” на Атанас Атанасов. Тя е написана специално за този концерт и посветена на Хора на софийските момчета. В първата част на концертната програма чухме още оброботка но коледарската песен „Стани, нине” на Стоян Бабеков и една рядко изпълнявана творба – „Коледари” от Петко Стайнов. Тя носи типичната контрастност на звуковата картина на големия наш класик. На фона на плавното и обредно разказвателно начало се противопоставя по-бърз и ритмизиран (в неравноделен метрум) дял, който превръща хоровата миниатюра в малък български шедьовър.

 Една хубава традиция е включването в концерта на известни наши музиканти като временен контрапункт на хоровия репертоар. Тази година гости в празничния Коледен концерт на хора бяха талантливата млада певица Стефани Кръстева и известните инструменталисти Кремена Ачева, Михаил Живков и Полина Проданова. Те развълнуваха публиката с красотата на музиката си. Традиция е и присъствието на „приятеля на състава“- известния наш пианист, органист и композитор Атанас Атанасов, който всяка година е автор на оркестровите аранжименти.
 Отново традиция в последните години е участието на камерен ансамбъл от Софийската филхармония  във втората част на Коледния концерт на състава. Високият професионализъм на тези чудесни  музиканти, съчетан с красивата хорова хармония превърна концерта в истински музикален празник на духа. В тяхно изпълнение за пръви път в България прозвуча творбата „Pastores loquebantur” на чешкия композитор от 18 век Фр. Кс. Брикси, както и творби на Х. Хопсън, Дж. Стайн и Фр. Грубер.

 Въздействащо бе и акапелното изпълнение на известният спиричуел „African Noel” в аранжимент на А. Томас.  Цялото звуково „вълшебство“ бе успешно допълнено от прекрасно декорирана зала, чиито разноцветни светлини спомогнаха за празничното настроение на публиката, изпратила на крака и с дълги аплодисменти своите любимци, сред които без съмнение, има таланти, които ще прославят страната ни в бъдеше.

Ростислав Йовчев

http://galerianadumite.bg/index.php/koledni-vlshebni-zvutsi/