Детският хор от Уакаяма, Япония гостува на Хора на софийските момчета

На 11 май 2016 г., сряда, от 18.30 ч. в зала 48 на Националната музикална академия "Проф. П. Владигеров" с кратък концерт се представи детският хор от Уакаяма, Япония, който гостува на Хора на софийските момчета на 10 и 11 май. В края на концерта бяха представени съвместни изпълнения на двата хора.

 

Детски хор Вакаяма, Вакаяма, Япония
Основан през 1958 г., днес хорът обхваща 150 деца от различни училища в град Вакаяма, разположен на 33 км южно от Кансай, международното летище на Осака. През 1970 г. формацията прави първото си турне извън Япония, изнасяйки концерти в САЩ и Канада, в градове, побратими на Вакаяма. Оттогава хорът е осъшествил 28 международни турнета с много награди и отличия, сред които: Голямата награда на Международния хоров конкурс в Портланд, САЩ (1996), златен медал и специална награда за изпълнение на съвременна музика в Рива дел Гарда (1998), златен медал на Хоровата олимпиада в Линц (2000), ІІ награда в категория Детски хорове на Конкурса в Толоса (2003 г.), златен медал в категории Младежки формации и Фолклор на Конкурса в Будапеща (2005), І място на Международния фестивал и конкурс за детски хорове в Хале (2007), ІІ място на Международния конкурс за камерни хорове в Такарадзука (2011 г.) и специалната награда на 35-ия Международен фестивал и конкурс за детски хорове в Хале (Германия).

Диригентсткият дебют на Харухико Нумамару е още като студент със Смесен хор на Университета Тотори. През 1992 е поканен за диригент на Детски хор Вакаяма. Под негово ръководство формацията осъществява със забележителен успех множество концертни турнета в САЩ, Русия, Австрия, Унгария, Белгия, Англия, Испания, Германия и Китай. На Световния хоров симпозиум в Киото през 2005 той е изпълнителен директор, отговарящ за работните срещи и семинари. Избран е за лектор на Националния уъркшоп на японските хорове през 2006, а през 2007 и за лектор на Националния детски хоров фестивал. Понастоящем освен на Детски хор Вакаяма, той е диригент и на Младежката хорова формация Вакаяма, директор на Японската асоциация на хоровите диригенти, директор на Хоровата асоциация в Касай и президент на Хоровата асоциация в град Вакаяма, член е на Организационния комитет на Международния камерен хоров конкурс в Такарадзука.

Снимки от събитието можете да намерите тук.