"Радост за душата" на публиката в Констанца, Румъния

Списание „ACTUALITATEA MUSICALA”, Бр.8, август 2017 г.

Забележителен концерт на Хора на софийските момчета

В началото на юли, в най-горещия ден, в разгара на летния сезон, в Констанца се състоя невероятният концерт на Хора на софийските момчета от България под диригентството на проф. д-р Адриана Благоева, който впечатли аудиторията с високия си професионализъм. Кристалното звучене на гласовете сопрани и алти беше последвано от мъжествените гласове тенори и баси на младежите, които са се оформили още от невръстна възраст в този хор.

За публиката в Констанца концертът беше истинско "царство", имайки предвид факта, че слушането на момчешки хор е рядко срещано явление, тъй като тази хорова категория се осъществява при по-трудни условия; също така, трябва да се вземе предвид и обстоятелството, че при момчетата настъпва много бързо мутирането на гласа, което води до големи трансформации, като в повечето случаи процеса на стабилизиране на гласа е с по-голяма продължителност. В Европа има утвърден доста малък брой формации от този род: Хорът на Виенските момчета, Томанерхор към Катедралата „Св.Тома” в Лайпциг и Кройцхор от Дрезден, Германия, Момчешкият хор от Литва, Момчешкият хор от Москва, Момчешкият хор към Катедралата в Рига.

Хорът на софийските момчета e първият момчешки хор в България, който функционира в рамките на читалище „Цар Борис Трети – 1928”. Бил е основан през 1968 г. от диригентката Лиляна Тодорова, като първоначално е включвал момчета на възраст между 8-15 години, подбирани от различни софийски училища. През 1989 г., хорът е бил поет от проф. д-р Aдриана Благоева, която понастоящем е Декан на Теоретико-композиторския и диригентски факултет към Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в София. Тя е професор по хорово дирижиране. През 1997 г. Адриана Благоева създава към състава и младежка формация от бивши възпитаници на момчешката формация.

Софийските момчета са много известна формация, която е ценена в международен план, притежаваща някои важни награди, получени на големите хорови конкурси: Голямата награда, Първа и Втора награда на Международния хоров конкурс „Гуидо д`Арецо” в Арецо, Италия (1993 г.), Първа награда на Международния конкурс „Георги Димитров" във Варна, България /1997/, Първа награда на Конкурса за църковна музика „Джузепе Дзелиоли" в Леко - Италия (1997), Първа награда на Международния хоров конкурс в Нюшател, Швейцария (1999 г.), Втора награда на първия Конкурс за мъжки хорове в Болцано - Италия (2000 г.), на който диригентката Адриана Благоева е получила Специалната награда за диригентство, две Втори награди от Международния конкурс „Oрландо ди Ласо" в Камерино - Италия (2003 г.), Първа и Втора награда на Международния конкурс „Звучи Москва”"- Moсква, Русия. (2012 г.). Хорът има множество реализирани записи в Българското национално радио и телевизия, като е издал 9 CD-та и е участвал в други 8 сборни колективни диска. В България също е получил най-престижни отличия: Сребърна лира, Златна лира, на два пъти – Кристална лира от Съюза на българските музикални и танцови дейци; на два пъти – Златно перо, Златен плакет на Българския хоров съюз; Почетен плакет на Съюза на композиторите в България.

Софийските момчета се радват на невероятен успех по време на многобройните си международни турнета, проведени в Русия, Гърция, Полша, Италия, Германия, Франция, Испания, Швейцария, Словения, Словакия, Унгария, Република Молдова, Босна и Херцеговина, Сърбия, Белгия, Tурция, Япония.

Идвайки за първи път в Румъния, в Констанца (идвайки за собствена сметка, воден от желанието да опознае румънското крайбрежие), Хорът на софийските момчета поднесе забележителен концерт в красивата зала на Музея на изкуствата в Констанца, осеяна с картините на Николае Григореску.

Представеният репертоар, с богато стилистично разнообразие, спомогна за опознаването на изпълнителските и технически възможности. Сред изпълненията се откроиха особено творбите на Ст. Дегтярьов „Днес всяка твар”, В.A. Moцарт – „Qui presso a Te”, Золтан Кодай – „Stabat Mater”, Mилко Коларов – „Родината е в моето сърце”, Парашкев Хаджиев – „Лека нощ”, Петър Льондев –„Песничка с „ла”, Филип Кутев (обработка) – „Димянинка”, Петко Стайнов –„Де бре, Димо”, мексиканската народна песен „Полка”, Ленард Бърнстейн – „Aмерика” от мюзикъла „Уестсайдска история”, „Песен за бис” и др..

Ангелското звучене на хора е осъществено чрез реализирането и перфектното дозиране на кристалните детски гласове и мъжките гласове, ръководени с голямо майсторство и познание за постановката от диригентката Адриана Благоева. Акуратността на изпълнението, произношението, изразителността – това са характеристиките на един успешен хор, достигнал до забележителна техника и високо ниво на изпълнението, чрез майсторството на диригентката, която чрез обикновени жестове, с голяма точност, общува чудесно с хоровата формация, която доказва, че подготовката й се дължи на сурова дисциплина. Специално внимание трябва да обърнем и на чувствителната пианистка Зорница Гетова.

Концертът на Хора на софийските момчета беше радост за душата, която бихме искали да изпитаме отново.

проф. д-р Maриана ПОПЕСКУ

композитор, диригент и музиколог,
член на Борда на Съюза на румънските композитори