Великденски концерт 2014

На 21 април от 17.00 ч. в криптата на храм-паметника „Св. Ал. Невски" се проведе традиционният Великденски концерт на Хора на софийските момчета с диригент проф. д-р Адриана Благоева.

В програмата бяха включени църковно-славянски песнопения от Добри Христов, Петър Динев, Петко Стайнов, Джузепе Сарти, Дмитрий Бортнянски, Сергей Рахманинов, Александър Касталски и др.
Концертът бе с участието на протойерей Кирил Попов, който представи песнопенията и коментира някои от текстовете им. Като солисти бяха поканени певците Ралица Ралинова, сопран и Христо Стойнов – бас.

Част от концерта можете да видите тук, а снимки от събитието тук.

Традиционни са Коледните и Великденските концерти на състава, както и участията в редица национални музикални форуми. Репертоарът на хора е разнообразен. Много наши композитори пишат песни специално за него. Освен българска музика, /включително фолклор и ортодокс/, се изпълняват произведения от различни музикални стилове и жанрове от ХIV век до наши дни.
БНР и БНТ разполагат с много записи на Хора на софийските момчета. От 1993 до сега съставът има издадени девет самостоятелни компактдиска и участия в още осем съвместно с други изпълнители.