Хоровото изкуство възпитава

Вестник „Дума“, 22 декември 2015 г., вторник

Интервю на Вилиана Семерджиева

ПРОФ. Д-Р АДРИАНА БЛАГОЕВА:

Хоровото изкуство възпитава

То носи морално удовлетворение и дава отражение върху цялостния характер на детето, убедена е известната диригентка


Хорът на софийските момчета е първият в България момчешки хор, създаден през 1968 г. Участниците в него са ученици в различни столични училища на възраст от 8 до 15 години. От 1989 г. диригентка на хора е проф. д-р Адриана Благоева. През 1997 г. тя създава към хора младежка формация – с бивши певци на момчешкия състав. Момчешката и младежката формация имат както съвместни, така и самостоятелни изяви. Хорът на софийските момчета активно присъства в концертния живот на столицата и страната, сътрудничи с известни хорови формации, оркестри, солисти и диригенти, участва в оперни и мюзикълни спектакли, концертира с успех в много страни по света. Носител е на награди от престижни международни хорови конкурси, има издадени 9 самостоятелни компактдиска.
Хорът на софийските момчета ще изнесе 27-ия си традиционен Коледен концерт на 25 декември от 18 ч. в столичната зала “България”.


Професор Благоева, Хорът на софийските момчета традиционно завършва годината с Коледен концерт на 25 декември. Сега той ще се състои в зала “България“, с участието на специални гости. Разкажете какво ново ще има в програмата.
– На този концерт ще музицираме заедно със солисти от Софийската филхармония, с които ще представим коледни песни от различни страни. Ще изпълним и български коледарски песни. Ще прозвучат няколко първи изпълнения на обработки на коледарски песни от Стоян Бабеков и Петър Крумов. Така продължаваме нашата традиция да представяме сценично българските коледарски песни.

Това означава, че и за редовните посетители и почитатели на вашите коледни концерти ще има изненади...
– Да, това е и една от нашите цели – винаги да представяме нови творби във всички насоки на концертната програма. Специални гости а нея ще бъдат китаристът Росен Балкански и тенорът Николай Моцов. Клавирният съпровод ще бъде на Зорница Гетова, а проф. Атанас Атанасов ще акомпанира на орган.

В какъв състав ще излезе хорът на концертния подиум?
– Този път приоритет в изпълненията ще има смесената формация на хора, съставена от момчетата и младежите.

Изпращате една успешна година – с престижно представяне и на международната сцена. Кои са най-ярките ви изяви през този период?
– Най-големият връх за нас през годината беше концертното ни турне в Япония през май и юни. То бе много наситено с концерти и представи на японската публика разнообразна програма. Първата й част бе изцяло с българска музика а втората – със съвременни хорови произведения и музика от различни музикални стилове от Ренесанса до Романтизма. Бяхме подготвили също няколко японски песни, имахме възможност да пеем съвместно с японски детски и младежки хорове. Организаторите на турнето, най-вече в лицето на асоциацията „Япония – България“, изразиха огромното си задоволство от представянето на нашия хор и от интереса на публиката към концертите ни. За повечето от тях билетите бяха предварително продадени.
През юли Хорът на софийските момчета взе участие в общотурския хоров фестивал в Чанаккале, в който като специални гости се канят добри чуждестранни хорове. Тази година това беше нашият. В Турция нямат подобен детски хор и бяхме посрещнати не само изключително радушно, но и с голямо любопитство. Участието във фестивала ни спечели много нови приятели и почитатели.
В началото на този концертен сезон изнесохме концерт в рамките на Дните на японската култура в България. Той също може да бъде причислен към художествените върхове на хора през отиващата си година. След концерта посланикът на Япония у нас Н. Пр. Такаши Коидзуми сърдечно ни поздрави. За нас 2015-а е година, изпълнена със сериозни художествени изпитания, които съставът успешно преодоля.

Как осъществявате пътуванията в чужбина? Имате ли спонсори?
– Общо взето, успяваме да се справим. Не е лесно. Финансирането на изкуството никога не е било лесно. За всяко отделно събитие се опитваме да намерим спомоществуватели, но не винаги се получава. Не бих казала, че имаме постоянни спонсори. Много важна е за нас е подкрепата на родителите на хористите, на които в голяма степен разчитаме за някои пътувания в чужбина. Тяхното съдействие, не само финансово, но и морално, е неоценимо.

Формацията е към столичното читалище „Цар Борис III – 1928” – то какво ви осигурява?
– То ни осигурява дом, където да творим без притеснения.

В хора работите само с момчета. Как успявате да ги мотивирате, да овладеете вниманието и търпението им, особено като се има предвид, че те идват при вас на около 8-9-годишна възраст?
– Намирам начини да провокирам интереса на децата. Разбира се, за да се постигне добър резултат, има нужда от много постоянство, сериозно отношение, от дисциплина, която се култивира постепенно от най-ранната възраст.

Различават ли се децата, с които работехте преди 27 години, когато поехте ръководството на хора, и тези, които обучавате днес?
– Да, има разлика. Както и в отношението към хоровото изкуство. Докъм края на XX век хоровото изкуство имаше широко обществено признание и оценка, особено за смисъла и приноса му към възпитанието на децата. Средата, в която живеят днешните деца, включително и заобикалящата ги звукова среда, не стимулира тяхното духовно израстване. Затова например родителите са доволни, че децата им идват в нашия хор и се занимават с дейност която им носи удовлетворение и спомага за изграждането им като личности и допринася за тяхната обща и музикална култура.

Преди години всяко училище имаше хорови и други художествени състави. Днес музиката, изобразителното изкуство – предмети, които изграждат една по-широка основа за творческо развитие, са неглижирани в учебната програма.
– Този проблем съществува. Няма много възможности за извънкласни дейности в училище – нещо, което преди доста години беше една от основните линии в нашето образование. Причините според мен са много дълбоки и разнообразни, но се надявам, че в крайна сметка ще се появи позитивният момент. И ще се оцени, че е важно училището да стимулира извънкласните форми на работа. По този начин ще се стимулира творческата мисъл на подрастващите, умението им за работа в екип.

Български хорове се изявяват на различни фестивали у нас и по света и винаги печелят награди. С какво е важно присъствието на такива форуми?
– Участието във фестивали дава възможност за изява, за представяне пред широка аудитория на определена художествена продукция. То дава възможност и за колегиални контакти и „сверяване на часовника“. У нас също има немалко и разнообразни хорови събития (повече в провинцията, отколкото в София) – конкурси, фестивали, прегледи. Добре би било, ако те се популяризират повече, за да се увеличи общественото внимание към тях.

Преподавате хорово дирижиране в Националната музикална академия. Има ли много кандидати да изучават тази професия?
– Има интерес. С колегите ми в академията се опитваме да го стимулираме с различни форми. Има талантливи хора, не толкова много, както преди, но има. Надяваме се те да работят за поддържането и развитието на хоровата култура в България.

Хорът на софийските момчета чертае ли вече планове за новата година?
– Престоят ни отговорни концертни ангажименти. През пролетта ни очаква участие в Европейския музикален фестивал заедно с певицата Ина Кънчева. Ще се представим и на Великденския фестивал, организиран от Класик ФМ радио и „Кантус фирмус“. За тези две изяви подготвяме нова програма, с малко познати у нас творби от музикалния класицизъм.